مدیریت و درمان استرس

علائم و نشانه های استرس چیست؟ – علائم عاطفی، شناختی و رفتاری استرس

استرس یا شادی در درون شماست، نه در دنیای بیرون. وقتی این را فهمیدید و یاد گرفتید که ذهن خود را کنترل کنید، از استرس رها می شوید. یاد بگیرید که ماهیت اشیا و موجودات اطراف خود را ارزیابی کنید. زمانی که ارزیابی واضحی داشتید، انتظارات معقولی ایجاد می کنید. بدون ناامیدی، بدون استرس.

استرس همه ما را تحت تاثیر قرار می دهد. ممکن است هنگام تنبیه فرزندانتان، در مواقع پرمشغله در محل کار، مدیریت امور مالی خود یا هنگام کنار آمدن با یک رابطه چالش برانگیز، متوجه علائم استرس شوید.اولین قدم برای کنترل و کاهش استرس، شناخت نشانه های استرس است. اما تشخیص علائم استرس ممکن است سخت تر از آن چیزی باشد که فکر می کنید. 

برای دریافت مشاوره با سنا مشاور تماس بگیرید

نشانه‌های استرس

استرس می تواند تمام جنبه های زندگی شما از جمله احساسات، رفتارها، توانایی تفکر و سلامت جسمانی شما را تحت تاثیر قرار دهد. هیچ بخشی از بدن مصون نیست. اما، از آنجا که افراد استرس را به طور متفاوتی کنترل می کنند، علائم استرس می تواند متفاوت باشد. علائم ممکن است مبهم باشد و ممکن است مانند علائم ناشی از شرایط پزشکی باشد.

استرس همراه همیشگی افراد از بدو تولد است استرس در کودکان، زنان و مردان خود را به شکل های مختلفی نشان می دهد و به طبع برخورد یک کودک با استرس با برخورد یک بزرگسال با استرس کاملا متفاوت است. قدم اول برای درمان استرس آگاهی نسبت به نشانه های آن است در قدم بعد باید این نشانه ها به پزشک اطلاع داده شود تا پزشک با پیدا کردن علت استرس بتواند بهترین راه ممکن برای درمان آن را بیابد.

یکی از موارد اثبات شده این است که به طور کلی استرس زنان بیشتر از مردان است، زنان به خاطر نقش هایی که درخانواده و اجتماع دارند و همینطور شرایط حاکم بر هر جامعه بیشتر دچار استرس می شوند. تحقیقات نشان داده زنان بسیاری دچار استرس دوران بارداری می شوند که می تواند بر روی سلامت جنین نیز موثر باشد.

افرادی که دچار استرس هستند به طورناخودگاه یکی از نشانه های زیر را دارند.

علائم عاطفی استرس  عبارتند از:

  • به راحتی آشفته، ناامید و بد خلق می شوند.
  • احساس غرق شدن می کنید، مثل اینکه در حال از دست دادن کنترل هستید یا نیاز به کنترل دارید.
  • در آرام کردن ذهن و آرام کردن خود مشکل دارید.
  • احساس بد نسبت به خود (عزت نفس پایین)دارید.
  • احساس تنهایی، بی ارزشی و افسردگی می کنید.
  • از دیگران دوری می کنند.

علائم شناختی استرس عبارتند از:

  • نگرانی دائمی
  • افکار مسابقه ای و هیجانی
  • فراموشی و بی نظمی
  • ناتوانی در تمرکز
  • قضاوت ضعیف
  • بدبین بودن یا دیدن فقط جنبه های منفی

علائم رفتاری استرس عبارتند از:

  • تغییر در اشتها – یا نخوردن یا زیاد خوردن
  • به تعویق انداختن و اجتناب از مسئولیت
  • افزایش مصرف الکل، مواد مخدر یا سیگار
  • نشان دادن رفتارهای عصبی بیشتر، مانند جویدن ناخن، بی قراری و قدم زدن

از روی رفتار و حرکات افراد می توان به استرس در آن ها پی برد یکی از این نشانه ها جویدن ناخن است.

به طور کلی عوارض استرس بیشمار است که سلامت فرد را به خطر می اندازد فردی که دچار استرس است و توانایی مدیریت آن را ندارد ممکن است دچار سردردهای شدید، معده درد، بی قراری، بی خوابی، کاهش اشتها، ضعیف شدن اعصاب  و موارد بسیار دیگری شود.

 چه اختلالاتی می‌تواند نشانه استرس باشد؟

  •  کاهش سطح انرژی و بی خوابی

استرس طولانی مدت می تواند باعث خستگی مزمن و اختلال در خواب شود که ممکن است منجر به کاهش سطح انرژی شود. کمبود و اختلال در خواب می تواند باعث برانگیختگی بیماریهای پزشکی زیادی و حتی روحی و روانی در فرد گردد که در مواردی درمانهای زمان بر و بسیار سخت را می طلبد.

به عنوان مثال، یک مطالعه اخیر بر روی بیش از 7000 بزرگسال شاغل نشان داد که خستگی به طور قابل توجهی با استرس شغلی مرتبط است.

یک بررسی در سال 2018 که در مجله تحقیقات خواب منتشر شد نشان داد که «نگرانی و نشخوار فکری مرتبط با استرس» می‌تواند منجر به اختلال در خواب و در نهایت خطر ابتلا به بی‌خوابی شود.

مطالعه دیگری روی ۲۳۱۶ شرکت‌کننده نشان داد که قرار گرفتن در معرض استرس با افزایش خطر بی‌خوابی مرتبط است.

  • تغییرات در میل جنسی

میل جنسی در ایجاد انگیزه و تعادل زندگی فردی و اجتماعی و همچنین سیستم تدافعی بدن نقش بسیار پر رنگی دارد.بسیاری از افراد در طول دوره های استرس زا تغییراتی را در میل جنسی خود تجربه می کنند.

یک مطالعه کوچک سطح استرس 30 زن را ارزیابی کرد و سپس برانگیختگی جنسی آنها را هنگام تماشای یک فیلم شهوانی اندازه‌گیری کرد. افرادی که دارای سطوح بالای استرس مزمن بودند، در مقایسه با افرادی که سطح استرس کمتری داشتند، برانگیختگی جنسی کمتری را تجربه کردند.

طبق مقاله ی منتشر شده در سال 2021 در رابطه با تأثیر همه‌گیری کووید19 بر سلامت باروری زنان، نشان داد که 45% درصد از  یک جامعه ی بیش از  1000  نفری از زنان  کاهش میل جنسی را به دلیل استرس گزارش کرده‌اند یعنی این افراد استرس جنسی  را تجربه کرده اند.

  •  افسردگی

برخی از مطالعات نشان می دهد که استرس مزمن ممکن است با افسردگی و دوره های افسردگی مرتبط باشد. یک مطالعه روی 816 زن مبتلا به افسردگی اساسی نشان داد که شروع افسردگی به طور قابل توجهی با استرس حاد و مزمن مرتبط است.

باید توجه داشت که افراد ممکن است در موقعیت های خاصی دچار استرس شوند مثلا زمان هایی که بی پول هستند دچار استرس بی پولی می شوند و یا در زمان سخنرانی دچار استرس سخنرانی می شوند.

  • آکنه

برخی از مطالعات نشان داده اند که سطوح بالاتر استرس با افزایش حملات آکنه مرتبط است. یکی از دلایل این امر ممکن است این باشد که وقتی برخی از افراد احساس استرس می کنند، تمایل دارند بیشتر صورت خود را لمس کنند این می تواند باکتری ها را گسترش دهد و به ایجاد آکنه کمک کند.

یک مطالعه کوچک شدت آکنه را در 22 دانشجو قبل و در حین امتحان اندازه گیری کرد. در طول دوره های معاینه که در آن استرس افزایش می یافت، آکنه شدیدتر می شد. مطالعه دیگری روی 94 نوجوان نشان داد که سطح استرس بالاتر با آکنه بدتر، به ویژه در پسران مرتبط است.

  •  سردرد

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که استرس می تواند منجر به سردرد شود، وضعیتی که با درد در ناحیه سر، صورت یا گردن مشخص می شود.

یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که افزایش شدت استرس با افزایش تعداد روزهای سردرد تجربه شده در ماه مرتبط است.مطالعه دیگری بر روی 172 سرباز در یک کلینیک سردرد مورد بررسی قرار گرفت و نشان داد که 67 درصد گزارش کردند که سردرد آنها به دلیل استرس ایجاد می شود و آن را به دومین محرک رایج سردرد تبدیل می کند.

یک مطالعه کوچکتر در سال 2020 همچنین نشان داد که استرس می تواند عامل محرک سردردهای تنشی باشد.

  •  درد مزمن

درد یک شکایت رایج است که می تواند ناشی از افزایش سطح استرس باشد. برخی از مطالعات نشان داده اند که درد مزمن ممکن است با سطوح بالاتر استرس و همچنین افزایش سطح کورتیزول، که هورمون اصلی استرس بدن است، مرتبط باشد.

برای مثال، یک مطالعه بسیار کوچک، افراد مبتلا به کمردرد مزمن را با گروه کنترل مقایسه کرد و نشان داد کسانی که درد مزمن را تجربه کرده اند سطوح بالاتری از کورتیزول داشتند.

دردهای عضلات بدن که ناشی از استرس هستند

  •  مسائل گوارشی

برخی از مطالعات نشان داده اند که استرس ممکن است با مشکلات گوارشی مانند یبوست، سوزش سر دل، اسهال و همچنین اختلالات گوارشی مرتبط باشد.

به عنوان مثال، یک مطالعه قدیمی در سال 2010 که بر روی 2699 کودک متمرکز بود، نشان داد که قرار گرفتن در معرض رویدادهای استرس زا با افزایش میزان یبوست مرتبط است.

  •  تغییر اشتها و افزایش وزن

تغییرات در اشتها در زمان استرس رایج است وقتی احساس استرس می کنید، ممکن است متوجه شوید که اصلاً اشتها ندارید یا بدون اینکه متوجه شوید پرخوری می کنید.

یک مطالعه کوچک در سال 2006 روی 272 دانشجوی دختر نشان داد که 81 درصد گزارش کردند که در هنگام استرس دچار تغییراتی در اشتها شدند و 62 درصد اظهار داشتند که اشتهایشان افزایش یافته است.

  • تند شدن ضربان قلب

چندین مطالعه نشان داده که سطح استرس بالا می تواند باعث تندتر شدن ضربان قلب شود. رویدادهای استرس زا یا وظایف همچنین ممکن است ضربان قلب را افزایش دهند.

در مطالعه ی مشابهی در سال 2001 بر روی 87 دانش آموز نشان داد قرار گرفتن آن ها در یک شرایط استرس زا مثل امتحان باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می شود

طی مطالعه ای که در سال 2001 برای تعیین استرس در دانش آموزان بر روی گروهی از آن ها انجام شد نشان داد قرار گرفتن در شرایط استرس زا مثل امتحان افزایش ضربان قلب و فشار خون را بهمراه دارد.

در مطالعه ی دیگری نشان داده شده که پخش موسیقی آرامش بخش در حین انجام کار در واقع به جلوگیری از این تغییرات کمک می کند.

  • تعریق

یک مطالعه کوچک روی 20 فرد مبتلا به هیپرهیدروزیس کف دست، وضعیتی که با تعریق بیش از حد در دست ها مشخص می شود، مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه میزان تعریق آنها را در طول روز با استفاده از مقیاس 0 تا 10 ارزیابی کرد. مطالعه دیگری نشان داد که 40 نوجوانی که در معرض استرس قرار داشتند، مقادیر زیادی عرق و بوی بد را تجربه کردند.

یک بررسی در سال 2013 در مورد “تعریق روانی” اشاره می کند که چنین تعریقی در پاسخ به استرس و اضطراب رخ می دهد و بیان می کند که این نوع عرق معمولاً در صورت، کف دست ها، کف پا و زیر بغل ظاهر می شود.

اگر شما هر یک از نشانه های ذکر شده در این مقاله را به طور مکرر تجربه می کنید بهتر است سریعا به یک مشاوره استرس مراجعه کنید و از نشانه های خود با اوصحبت کنید وسریعا تحت درمان قرار بگیرید.

برای پیدا کردن یک مشاوره حرفه ای و متخصص برای درمان استرس خود می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با مشاوران ما در سنا مشاور تماس بگیرید.

 

  • مهمترین علائم استرس چیست؟
  • علائم رفتاری استرس شامل چه مواردی است؟
  • آیا آکنه می تواند نشانه ی استرس باشد؟

 

برای دریافت مشاوره به صورت تلفنی و حضوری با سنا مشاور تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس با مشاور
× ارتباط با مشاور