مدیریت و درمان استرس

انواع اضطراب؛ برری کامل 5 نوع اضطراب + علائم، علل و نکات درمانی

برخی افراد بدون هیچ دلیل مشخصی دچار اضطراب یا حملات اضطرابی می شوند. اگر کنترل نگرانی‌هایتان برایتان سخت است و اگر این احساسات دائمی اضطراب بر توانایی شما در انجام فعالیت‌های روزانه‌تان تأثیر می‌گذارد، ممکن است نوعی از یک اختلال اضطرابی باشد.

در زندگی روزمره افراد با استرس و اضطراب های مختلف مواجه اند که حتی نسبت به آن ها مطلع نیستند و باعث می شود بدن در حالت آماده باش قرار بگیرد. عوارض استرس و اضطراب می تواند برای سلامت انسان بسیار خطرناک باشد.

برای دریافت مشاوره با سنا مشاور تماس بگیرید

اضطراب چیست؟

حالت نگرانی،ترس شدید و بیش از حد و مداوم در مورد موقعیت های روزمره که اغلب در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد اضطراب گفته می شود، این احساس اضطراب و هراس با فعالیت های روزانه تداخل دارد و نوعی بزرگنمایی نسبت به موضوع رخ داده محسوب می شود، کنترل آن دشوار است و می تواند برای مدت طولانی ادامه پیدا کند.

در این حالت فرد برای دوری از این احساس ممکن است از مکان ها یا موقعیت های خاص دوری کند.مورد دیگری که بسیاری از افراد در مورد آن دچار اشتباه می شوند تفاوت استرس با اضطراب است که بصورت جدا به مقایسه این دو پرداخته شده است.

تفاوت بین اضطراب منظم و یک اختلال اضطرابی چیست؟

  • اضطراب منظم

نگرانی در مورد صورت حساب ها، مصاحبه های شغلی، آزمون ها یا سایر رویدادهای مهم، ترس از یک شی، مکان یا موقعیت خطرناک، به عنوان مثال، یک سگ ولگرد در خیابان به سمت شما پارس می کند.

غمگینی یا نگرانی بلافاصله پس از یک رویداد آسیب زا مانند از دست دادن یکی از عزیزان، عرق کردن قبل از یک مسابقه بزرگ  مواردی که ذکر شد جزو اضطراب های منظم و مشخص هستند،اما گاهی اوقات اضطراب دلیل مشخصی ندارد که اختلال اضطرابی تعریف میشود.

  • اختلال اضطرابی

نگرانی مداوم و بیش از حد بدون دلیل واضح، انجام فعالیت های روزانه را برای شما دشوار می کند. ترس از هر موقعیت اجتماعی یا مرتبط با عملکرد، که در آن ممکن است در معرض بررسی احتمالی دیگران قرار بگیرید. از این می ترسید که به گونه ای رفتار کنید که تحقیرآمیز یا شرم آور باشد.

ترس غیرمنطقی از یک شی یا مکان، مانند ترس از ورود به آسانسور با این باور که امکان فرار وجود ندارد.فلاش بک های مکرر، رویاها و نگرانی های بعدی پس از قرار گرفتن در معرض یک رویداد بسیار آسیب زا در گذشته،نظافت بیش از حد و مرتب کردن محیط اطرافتان.

علائم اختلال اضطراب چیست؟

نشانه های استرس و اضطراب می توانند بسیار به یکدیگر نزدیک باشند اما اگر احساس نگرانی و ترس شما در طی یک دوره زمانی تأثیر ناتوان کننده ای بر شما داشته باشد، باید از یک متخصص بهداشت روان مشاوره بگیرید. انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی وجود دارد اما رایج ترین علائم آن عبارتند از:

  • افزایش ضربان قلب و تنفس سنگین
  • افزایش تنش عضلانی
  • احساس سفت شدن در قفسه سینه
  • نگرانی های بی دلیل فزاینده و بی قراری
  • وسواس در مورد چیزهای بیهوده 

اگر این علائم را در یکی از دوستان یا اعضای خانواده مشاهده کرده اید، باید با آنها در مورد شرایط احتمالی آنها صحبت کنید و به آنها توصیه کنید که با یک متخصص بهداشت روان ملاقات کنند.

چه چیزی باعث اختلالات اضطرابی می شود؟

شایع ترین عواملی که باعث ایجاد اختلالات اضطرابی می شوند عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی: افرادی که سابقه مشکلات روانی در خانواده دارند معمولاً ممکن است مشکلات اضطرابی داشته باشند.
  • رویدادهای استرس زا: استرس در محل کار، از دست دادن یکی از عزیزان، یا روابط آشفته نیز می تواند علائم اضطراب را ایجاد کند.
  • مسائل مربوط به سلامتی: بیماری هایی مانند مشکلات تیروئید، آسم، دیابت یا بیماری قلبی نیز می توانند باعث اضطراب شوند.
  • مصرف مواد: افرادی که به شدت از مواد مخدر، الکل و سایر مواد استفاده می کنند، زمانی که اثرات ماده شروع به از بین رفتن می کند (در هنگام ترک) دچار مشکلات اضطرابی می شوند.
  • عوامل شخصیتی: گاهی اوقات، افرادی با ویژگی های شخصیتی خاص مانند افراد کمال گرا یا افرادی که دوست دارند تحت کنترل باشند، به مسائل مربوط به اضطراب مبتلا می شوند.

کاری که اختلال اضطرابی با افراد می کند

انواع اختلالات اضطرابی

اضطراب به طرق مختلف بر افراد تأثیر می گذارد که منجر به انواع اختلالات می شود. شایع ترین اختلالات اضطرابی عبارتند از:

اختلال اضطراب فراگیر: یک اختلال اضطرابی است که با اضطراب مزمن، نگرانی اغراق آمیز و تنش مشخص می شود حتی زمانی چیزی برای تحریک آن وجود ندارد.

این افراد از یک اضطراب و نگرانی بیش از حد در مورد رویدادها و موقعیتهای مختلف پیروی میکنند. اختلال اضطراب فراگیر این افراد مانع از کنترل اضطراب و نگرانی همراه با بیقراری آن ها می شود.این افراد نگران چیز خاصی نیستند و محرک خاصی برای اضطراب آن ها وجود ندارد.

اضطراب و اختلال ( OCD) وسواس جبری: افرادی که اضطراب OCD دارند همواره افکار و ترسهای دائمی دارند و به نوعی وسواس جبری دچار هستند.

آنها با انجام مکرر اعمال خاصی این اضطراب را در خیال خود از بین می برند. به عنوان مثال، فردی که ترس از میکروب ها و آلودگی دارد به طور مکرر دست های خود را در خانه می شوید.

رفتارهای تکراری مانند شستن دست ها، شمارش، چک کردن یا تمیز کردن اغلب با این امید انجام می شود که از افکار وسواسی جلوگیری شود یا آنها را از بین ببرند. با این حال، انجام این به اصطلاح “آیین ها” تنها تسکین موقتی را فراهم می کند و انجام ندادن آنها به طور قابل توجهی اضطراب را افزایش می دهد.

اختلال اضطراب اجتماعی: فوبیای اجتماعی/اختلال اضطراب اجتماعی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از موقعیت‌های اجتماعی و عملکردی که ممکن است مورد بررسی دقیق دیگران قرار بگیرند می‌ترسند. آنها ترس شدیدی دارند که کاری که انجام می دهند یا می گویند باعث تحقیر یا خجالت آنها شود. این افراد قادر به مدیریت موقعیت های روزمره مانند صحبت های کوچک یا حتی غذا خوردن در جمع نیز نیستند.

فوبیاهای خاص فوبیاها ترس های بی دلیل هستند و افراد مبتلا به فوبیا تمام تلاش خود را می کنند تا از شی یا موقعیتی که باعث اضطراب آنها می شود اجتناب کنند. ترس آنها می تواند از پرواز در هواپیما، بودن در مکان های شلوغ تا چیزهای بی خطر مانند عنکبوت ها و ساختمان های بلند باشد.

اضطراب پس از سانحه(PTSD): یک اختلال اضطرابی است که می تواند پس از قرار گرفتن در معرض یک رویداد وحشتناک یا مصیبت که در آن آسیب فیزیکی شدیدی رخ داده یا تهدید شده است، ایجاد شود. رویدادهای آسیب زا که ممکن است باعث این اضطراب شود شامل : حملات شخصی خشونت آمیز، بلایای طبیعی یا انسانی، تصادفات یا جنگ نظامی است.

به دلیل فلاش بک های مداوم از رویداد، فرد در خواب یا استراحت مشکل خواهد داشت.

اختلال هراس: اختلال پانیک یک اختلال اضطرابی است و با دوره‌های غیرمنتظره و مکرر با ترس شدید همراه با علائم فیزیکی مشخص می‌شود که ممکن است شامل درد قفسه سینه، تپش قلب، تنگی نفس، سرگیجه یا ناراحتی شکمی باشد..

اختلال هراس افراد مبتلا به اختلال پانیک از حملات پانیکی رنج می برند که غیرقابل کنترل است و شامل طیف وسیعی از علائم فیزیکی مانند سرگیجه، تنگی نفس و تعریق زیاد است. در طول این قسمت‌ها، آنها همچنین علائم (افکار) روان‌شناختی مانند تجربه احساس عذاب قریب‌الوقوع و احساساتی مانند «دارم می‌میرم» یا «دیوانه خواهم شد» را گزارش می‌کنند. این حملات بدون هیچ دلیل مشخصی اتفاق می‌افتند و فرد دریک ترس دائمی زندگی می‌کند.

مقابله با اختلالات اضطرابی

مهارت های زیادی وجود دارد که می توانید برای مدیریت اضطراب خود یاد بگیرید. مثبت اندیشی، مدیریت استرس، داشتن یک سبک زندگی سالم و آرامش بخشی از تکنیک های رایجی است که افراد از آنها استفاده می کنند. تلاش برای درمان اضطراب توسط خودتان می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص اگر ناراحتی زیادی را تجربه می کنید. همیشه ایده خوبی است که در چنین مواردی از مشاوره حرفه ای استفاده کنید.

اگر برای کنترل اضطراب خود دچار مشکل هستید می توانید با مشاوران ما در مرکز مشاوره سنا تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

  • علت اختلال اضطرابی چیست؟
  • نشانه های اختلال اضطرابی چیست؟
  • اختلال اضطرابی چند نوع است؟
  • اضطراب منظم چه نوع اضطرابی است؟

برای دریافت مشاوره به صورت تلفنی و حضوری با سنا مشاور تماس بگیرید.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس با مشاور
× ارتباط با مشاور